مراقبت های قبل از بارداری چیست ؟
بانوانی که قصد بارداری را دارند بهتر است از 3 ماه قبل، مشاوره پزشکی با متخصص زنان و زایمان داشته باشند تا به درستی معاینه شوند و مشاوره های لازم را دریافت کنید. لازم به ذکر است که در این جلسه اگر مبتلا به بیماری زمینه ای یا خاصی هستید و یا داروی خاصی مصرف می کنید، باید پزشک خود را از این موضوع آگاه نمایید. در مراقبت های قبل از بارداری متخصص شما آزمایشاتی مانند تست پاپ اسمیر و آزمایش خون برای شما تجویز میکند.
همچنین اگر بارداری شما به صورت ناگهانی اتفاق افتاد جای نگرانی نیست. شما می توانید با مراجعه سریع به یک پزشک متخصص آزمایشات را به صورت اورژانسی دریافت نموده و مراقبت های بارداری خود را زیر نظر یک متخصص زنان و زایمان انجام دهید.
اهمیت داشتن مراقبت های بارداری
در طول این مطلب با میزان اهمیت این مراقبت ها آشنا شدید. دلیل وجود این اهمیت ها تضمین شدن جان و سلامتی مادر و نوزاد می باشد. در این دوران مادر اگر نتواند مراقبت ها را به درستی انجام دهد ممکن است جان خود و یا نوزاد را به خطر بیاندازد و یا باعث نقص جسمی در آینده برای نوزاد شود. علاوه براین در این دوران رشد جنین باید تحت کنترل قرار گرفته شود تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
دکتر نشمیل امجدی پور متخصص جراحی های زیبایی زنان و زایمان با سال ها تجربه در خدمت مراجعین محترم هستند. شما می توانید جهت مشاوره و ویزیت حضوری با شماره های داخل سایت با مطب ایشان ارتباط برقرار کنید.
ویزیت های دوران بارداری
ممکن است که برای شما سوال شود که ویزیت های دوران بارداری از چه زمانی شروع می شود و یا تعداد آنها چقدر است. به طور کلی مراقبت های بارداری باید از زمانی که شما متوجه بارداری خود شده اید شروع شود اما بهترین حالت ممکن است است که اگر قصد بارداری دارید از قبل زیر نظر متخصص زنان و زایمان شرایط و وضعیت خود را ارزیابی کنید. بعد از گذراندن مرحله اولیه ویزیت متخصص شما معین میکند که ویزیت بعدی شما چه زمانی باشد. ویزیت های دوران بارداری معمولا شامل آزمایشات جسمی، چک کردن وزن، فشار خون مادر، آزمایش ادرار، چک کردن ضربان قلب سایز و اندازه و شرایط جسمی جنین می باشد. در ویزیت های اولیه پزشک متخصص مواردی را بررسی میکند که این موارد به شرح زیر می باشد:
- وزن مادر
- فشار خون مادر
- درخواست انجام آزمایش ادرار
- موقعیت و رشد جنین
- ارتفاع فوندوس (بالای رحم)
- ضربان قلب جنین
تعداد ویزیت مراقبت های بارداری
مقدار جلسات مراقبت بارداری برای هر فرد نسبت به شرایطی که دارد متغیر میباشد. معمولا زمان بندی این جلسات در بانوانی که از سلامت جسمی کافی برخوردارند به شرح زیر است:
- در 32 هفته بارداری، باید هر 4 تا 6 هفته یکبار به پزشک متخصص مراجعه نمود.
- طی هفته های 37 – 32 بارداری، باید هر 2 تا 3 هفته یکبار به متخصص زنان رجوع نمایید.
- از هفته 37 بارداری تا موعد زایمان، نیز باید هفته ای یکبار به متخصص زنان مراجعه کنید.
لازم به ذکر است که در صورت وجود احتمال بارداری پر خطر، ممکن است متخصص زنان و زایمان تعداد ویزیت های بیشتری را برای بیمار توصیه نماید.
مراقبت های ضروری در دوران بارداری
برای داشتن بارداری سالم و بدون خطر رعایت نکات مهمی حائز اهمیت میباشد که در زیر به تعدادی از آنها اشاره شده است:
- رژیم غذایی مناسب
- مصرف ویتامین ها
- ورزش و تحرکات جسمی منظم
- استراحت کافی
- پرهیز از مصرف الکل و کلیه موادهای مخدر
- از حضور در محیط های آزمایشگاهی و محیط های دارای اشعه خودداری کنید
- از سلامت دندان های خود اطمینان حاصل نمایید زیرا ممکن است در بارداری دندان های شما دچار پوسیدگی شوند
- سلامت روحی و جسمی تان را حفظ نمایید
- مصرف ویتامین ها زیر نظر متخصص زنان و زایمان
تغذیه صحیح در دوران بارداری
در طول این مطلب ما بسیار به اهمیت تغذیه مناسب در بارداری اشاره نمودیم. دلیل این اهمیت تغذیه کردن نوزاد از مادر است و هرچه تغذیه سالم تر باشد مادر و جنین از سلامتی بالاتری برخوردار میشوند. متاسفانه برخی از مادران به دلیل نداشتن آگاهی کامل تغذیه سالم را به معنی بیشتر و زیاد غذا خوردن می دانند. برای آگاهی بیشتر زنان باردار باید گفت منظور از تغذیه سالم، مصرف مواد خوراکی و غذاهایی است که مواد معدنی و ویتامین های لازم را به بدن مادر منتقل کند. برخی از خوراکی های مفید به شرح زیر می باشد:
- مواد غذایی حاوی اسید فولیک مانند کلم بروکلی و اسفناج
- انواع پروتئین ها شامل گوشت و حبوبات
- مواد خوراکی حاوی کلسیم مانند لبنیات پاستوریزه
- مصرف ید ها که در نمک و غذا های دریایی یافت می شود
- میوه و سبزیجات تازه
واکسیناسیون در دوران بارداری
واکسن هایی که مادر در دوران بارداری تزریق می کند، اهمیت بسیاری در سلامت مادر و نوزاد دارد. در صورتی که فرد واکسن های ضروری را دریافت نکرده باشد و مراحل واکسیناسیون او تکمیل نشده باشد، لازم است قبل از بارداری اقدام به دریافت واکسن نماید زیرا برخی از واکسن ها را نمی توان در دوران بارداری تزریق کرد. اما تزریق برخی دیگر از واکسن ها در دوران بارداری مانعی ندارد. برای تکمیل واکسیناسیون خود در دوران بارداری می توانید در سه ماهه دوم و سوم بارداری اقدام به تکمیل آن نمایید. تزریق واکسن دیفتری، هپاتیت بی و آنفولانزا در دوران بارداری با مشورت پزشک مانعی ندارد.
آیا در دوران بارداری می توان ویتامین مصرف نمود ؟
اکیدا توصیه می شود خانم های باردار در صورت تمایل به مصرف ویتامین در بارداری، حتما با متخصص خود مشاوره نمایند و از مصرف خودسرانه ویتامین ها خودداری کنند.
آیا داشتن رابطه جنسی در دوران بارداری مجاز است ؟
داشتن مقاربت جنسی طی دوران حاملگی، ممنوعیتی ندارد اما در صورتی که بارداری پرخطر دارید باید با پزشک خود مشورت کنید.